Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie drhání

macrame-1.jpgV devatenáctém století bylo uzlování velmi populární mezi námořníky, kteří při svých dlouhých plavbách používaly uzly ke zdobení konců lan, výrobě stínidel, potahů kormidel.....

Drhání neboli makramé je jednou z nejjednodušších technik ručních prací. Nejsou zapotřebí žádné pomůcky jako jehly, háčky a podobně.

Techniku drhání lze využít při výrobě bižuterie, opasků, kabelek i bytových doplňků.

macrame-taska-2.jpg   macrame-taska.jpg

macrame-taska-3.jpg   macrame-taska-4.jpg   macrame-vesta.jpg

 Podstatou je vázání dvou základních uzlů: uzlu plochého a uzlu žebrového. Opakovaným nebo kombinovaným vázáním těchto uzlů v různých směrech a pod různými úhly můžeme vytvářet velmi mnoho variací. K těmto variacím můžeme potom přidávat různé dekorativní prvky, jako např. josefínské, japonské, turecké, čínské a orientální uzly, ovazování, splétání nebo pikotky.

Jak drhání vzniklo?

"Makramé" je slovo arabského původu označující třepení, třáseň nebo obrubu a svůj původ má v dávné historii vázání třásní k pevným výrobkům, k němuž se později přidalo vytváření uzlových vzorů. Nakonec vznikaly celé drhané textilie a textilní lemy sloužících pro okrasu ubrusů, církevních rouch…

Jinak je dávná historie drhání mlhavá, neboť se pracuje s málo trvanlivým materiálem. 

Existují některé důkazy o tom, že drhání bylo značně rozšířeno ve Francii a Itálii patnáctého století.

V devatenáctém století bylo nejpopulárnější mezi námořníky, kteří při svých dlouhých cestách ve volném čase používali různých variací plochého uzlu nejen k funkčním, ale i k dekorativním účelům, jako např. třásně k lodním zvonům, potahy kormidel, stínidla lamp a sítě.  S pronikáním techniky do námořní dopravy začal ústup makramé i z této oblasti.
V počátcích minulého století se začaly objevovat různé užitkové předměty, jako např. opasky, kabely, vodítka, stahovadla a stínítka, drhané v přísně tradičním provedení a stylu. V Portugalsku, Mexiku a Ekvádoru ještě dnes místní lidový umělci vyrábějí takové předměty, jako jsou kabely, šály apod. v národním duchu.

 

Protože jde o velmi jednoduchou techniku její základy využijeme i dnes ve volné tvorbě, nebo při výrobě originální bižuterie.

 

 

Zvláštní kapitolou drhání jsou Shambala náramky o kterých se více dozvíte v dalším příspěvku této rubriky

https://daniela-kocian.estranky.cz/clanky/drhani---makrame/

 V příspěvku byly použity obrázky ze starých časopisů.

 

Náhledy fotografií ze složky macramé

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář