Jdi na obsah Jdi na menu
 


Barvení vlny potravinářskými barvami

barveni-vlny-potravinarskymi-barvami_10.jpg Vlnu můžeme barvit speciálními barvami na to určenými, jsou ale zbytečně drahé. Nám postačí potravinářské barvy, nebo barvy na vajíčka.

Barvení vlny potravinářskými barvami

Potřebujeme: česanec vlny, potravinářské barvy, ocet

Vlnu můžeme barvit speciálními barvami na to určenými, ale jsou zbytečně drahé. Nám postačí potravinářské barvy, nebo barvy na vajíčka.

barveni-vlny-potravinarskymi-barvami.jpgbarveni-vlny-potravinarskymi-barvami_10.jpg

Výhody potravinářských barev spočívají v tom že nejsou toxické, jsou levnější a snadno dostupné v každých větších potravinách nebo drogerii.
pomocníkem na přípravu vlny před barvením i následné fixaci barev nám bude ocet.
Pro informaci - potravinářské barvy chytnou pouze na vlákna živočišného původu, tedy vlnu, hedvábí... ale například bavlna s nimi obarvit nejde.

Vlna je velmi náchylná na prudké střídání teplot a snadno zplstnatí, toho se využívá při různých technikách práce s vlnou, ale v našem případě by to byl problém. Takže budeme zahřívat i chladit velmi pomalu, zbytečně s vlnou nekroutit a neždímat ji.

barveni-vlny-potravinarskymi-barvami_03.jpg 
Před barvením namočíme vlnu cca na půl hodiny ve vlažné octové vodě - 2 lžíce octa na 1 litr vody - aby se otevřela vlákna pro přijetí barvy. 

Mezitím potravinářské barvy rozpustíme v trošce horké vody a doplníme  0,5 až 1 litr vlažné vody. 

Barvy můžeme vzájemně míchat a vytvořit si vlastní odstín. Ten si můžeme vyzkoušet namočením papírové kuchyňské utěrky do barvy a případně doladit. Jeden sáček barvy by měl stačit na obarvení 100 gramů vlny.

barveni-vlny-potravinarskymi-barvami_06.jpg

Vezmeme nádobu s octovou lázní, vodu slijeme a vlnu opatrně vymačkáme. Vložíme do hrnce s vlažnou barvou.. Na mírném ohni přivedeme těsně pod bod varu a necháme zahřívat několik minut  i déle, podle požadované sytosti. Hlídáme, aby se nevařilo.

barveni-vlny-potravinarskymi-barvami_04.jpgbarveni-vlny-potravinarskymi-barvami_07.jpg

Pokud chceme sytý odstín necháme vlnu v lázni vychladnout. Pokud jsme s odstínem spokojeni (pozor vlna po vymáchání a uschnutí ještě trochu zesvětlá), můžeme vlnu opatrně vyjmout a vložit do čisté horké vody a tam nechat zchladnout.

barveni-vlny-potravinarskymi-barvami_09.jpg

Vymácháme v několika lázních, dokud není voda čistá, opět pozor na sřídání teplot. Vlnu jen opatrně promačkáváme prsty, nekroutíme.

Do posledního máchání ještě můžeme přidat ocet.

barveni-vlny-potravinarskymi-barvami_10.jpg

Tady můžete vidět jak jsem  do zelené přidala trochu žluté, či oranžové a barvila různě dlouho.
 

Příklad použití. Postup najdete na následujícím odkazu, stačí kliknout 
https://daniela-kocian.estranky.cz/clanky/filcovani/filcovany-kaktus---felting.html

filc-kaktus-09.jpg

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky filcování

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář