Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroba korálkového stavu- DIY beading loom

koralkovy-stav--35-.jpg Postup jak vyrobit jednoduchý stav z domácích zdrojů plus informativní video.

Korálkový stav - beading loom

img_5286.jpg

Pokud si chcete vyrobit tkané korálkové náramky jako na obrázku, nemusíte si kupovat korálkový stav, ale jednoduše si ho vyrobit.

Potřebujeme:

dvouvrstvou vlnitou lepenku, kontaktní lepidlo (například Chemopren), nůžky, tužku, pravítko, řezací nůž, bambusové špejle, drát 0,6 mm, jehlici, štípací a ploché kleště

Z vlnité lepenky si nařežeme rozměry 28 x 9 cm, 2 kusy 3,5 x 9 cm, 4 kusy 3 x 9 cm. Vše řežeme tak, aby strana 9 cm byla řezána přes vlnu.

*Používám kontaktní lepidlo, protože po krátkém zaschnutí lepených ploch přitlačíme k sobě a lepený spoj hned drží. Lepidlo typu Herkules můžete také použít, ale doba schnutí a fixace na správném místě je delší.

Jak je vidět na obrázku, rozměr 3 x 9  cm je ještě naříznut na polovinu po 1,5 cm. Nedoříznutou stranu namažeme kontaktním lepidlem a po krátkém zaschnutí ohneme a slepíme k sobě.

koralkovy-stav--beading-loom--1-.jpg koralkovy-stav--beading-loom--6-.jpg

koralkovy-stav--beading-loom--7-.jpg koralkovy-stav--beading-loom--10-.jpg 

Vzniklé hranolky nalepíme na oba díly  9 x 3,5 cm, vždy po jednom z každé strany. Místo slepení si můžeme naznačit tužkou.

koralkovy-stav--beading-loom--11-.jpg koralkovy-stav--beading-loom--13-.jpg

Vzniklé "stojniny" nalepíme na konce podkladového kartonu.

koralkovy-stav--beading-loom--15-.jpg koralkovy-stav--beading-loom--16-.jpg

Hotový základ zpevníme vsunutím špejlí ( toto můžeme provést ještě než začneme s lepením). Špejle by měly být o něco kratší než základna.

koralkovy-stav--beading-loom--2-.jpg koralkovy-stav--beading-loom--5-.jpg

Na jehlici si namotáme z drátku spirálu cca 5 - 6 cm dlouhou. Aby nám jehlice neprokluzovala můžeme si pomoci kleštěmi. Drát stáhneme z jehlice a trochu roztáhneme. Mezery mezi jednotlivými oky by měly zhruba odpovídat velikosti korálků.

Pokud použijeme silnější drát bude těžší ho roztáhnout tak, aby byly mezery rovnoměrné, můžeme si ale pomoci příborovým nožem, tak že ho vtlačujeme postupně mezi jednotlivá oka.

Z rozvolněné spirály uštípneme 2 kusy dlouhé přibližně 6 cm.

koralkovy-stav--beading-loom--17-.jpg koralkovy-stav--beading-loom--19-.jpg

Na  obou koncích spirál ohneme oka jak je vidět na obrázku, do nich vsuneme kousky špejlí, lehce přimáčkneme a vsuneme do "vln" základny. Můžeme ještě přidat kapku lepidla pokud jsou špejle v základně moc volné. Domáčkneme spirálu ke špejlím.

koralkovy-stav--beading-loom--18-.jpg koralkovy-stav--beading-loom--21-.jpg

Posledním důležitým krokem je zasunutí kousku špejle do středu obou konců základny tak aby cca 1cm vykukoval. Okolo tohoto "čepu" budeme napínat osnovní nitě.

koralkovy-stav--beading-loom--27-.jpg koralkovy-stav--beading-loom--28-.jpg

Podrobné video najdete na odkazu

https://youtu.be/yYFuqX62fKs

Informativní video o výrobě stavu i tkaní náramků najdete na odkazu - tkalcovský stav

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/216562223000019/video

hobby-21.5.2016.jpg

 

stav-koralkovy.jpg

Rozpracovaný náramek na stavu.

 

Náhledy fotografií ze složky korálkové náramky tkané - loom beading

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Janča - Materiál

Dobrý den Danielo, jsem nadšená, že máte na svých stránkách tkací náramky.
Chci je dělat, ale ted jsem koukala na fotkách, že máte kraje z něčeho silnějšího, prosím Vás, co je to za materiál a jak to spojím s těma slabšíma co jsou uprostřed. A uprostřed je nymo???
Děkuji a přeji pěkný sluníčkový den Janča

Daniela - Re: Materiál

Na tkaní používám SUPERLON zkráceně S-LON,to je pevná korálková nit. Kraje některých náramků jsou z voskované bavlněné šňůry 1mm - tu prostě dám místo krajních nití osnovy. Pro ilustraci jsem pod příspěvek přidala fotku.
Ukončuji stejně jako když je osnova pouze z nití S-LON.

Janča - Re: Re: Materiál

.......................a mohla by být i ta nymo nit nebo radši né. A jak velké korálky jsou na to vhodné???? Děkuji za radu a fotku.
Zdraví Janča

Daniela - Re: Re: Re: Materiál

Podle mé zkušenosti není nymo tak pevné jako s-lon a navíc je trochu pružné. Korálky jsou nejlepší TOHO Round 11/0, mají hezky pravidelný tvar a velikost.

Janča - Re: Re: Re: Re: Materiál

.............objednala jsem si ty korálky TOHO Round 11/0 a jsou tak děsně malinký, že se tím snad ani nemůže protáhnout jehla. Nejsou náhodou ještě jiný, neobjednala jsem si je špatně??? J.

Daniela - Re: Re: Re: Re: Re: Materiál

Používám toho 11/0, zdají se malé, ale na náramky jsou akorát - jdou z nich dobře dělat vzory a náramky přitom nepůsobí humpolácky. Je třeba použít jehlu na korálky.