Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malování na sklo

Postup při malování na sklo a fixace barev.

Skleněný předmět, který chceme pomalovat musíme odmastit, aby na něj barva dobře chytala.

Nejlépe se maluje ploché sklo, protože barva nestéká ke stranám tak, jako na kulatém. Proto, pokud malujeme třeba skleničku, vybarvujeme motiv po částech a necháme vždy před otočením barvu zaschnout.

Nejznámější způsob malování je ten, při němž nejprve namalujete na sklo konturu a potom obrázek vybarvíte. Můžeme malovat i opačně ... nejdřív barvami a pak domalovat kontury, můžete i malovat pouze barvami bez kontur, nebo pouze konturou  bez použití dalších barev.

 

Malování kontur

Obrázek si můžeme předkreslit tužkou přímo na sklo, nebo obrázek nakreslíme na papír a pod sklo vložíme. Obrys obrázku obtáhneme konturou. Linka musí být dostatečně silná a nepřerušená. Před každým tahem si hrot kontury otřete o papírový kapesník. Přetáhlé kontury setřeme vatovou tyčinkou, nebo je necháme lehce zaschnout a pak je opatrně seškrábneme nožíkem.

 

Vybarvení obrázku

Po zaschnutí kontur můžeme začít vybarvovat jednotlivé části obrázku barvami. Nejlépe se maluje ploché sklo, protože barva nestéká ke stranám tak, jako na kulatém. Proto, pokud malujeme třeba skleničku, vybarvujeme motiv po částech a necháme vždy před pootočením barvu zaschnout.

Jednotlivé barvy můžeme do sebe zapouštět i přímo na skle.

 

Fixace barev

Namalované předměty necháme zaschnout minimálně 24 hodin a zapečeme v troubě na výrobcem uvedenou teplotu.

Nedostatečně zaschlá kontura nebo barva vytvoří při vypalování puchýřky, proto necháváme sklo schnout raději déle. Vícekrát přetahované kontury radši i několik dní. Po ukončení času vypalování necháme sklo v pootevřené troubě vychladnout. Vypalované věci nedáváme k sobě moc blízko, protože se mohou slepit k sobě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář