Jdi na obsah Jdi na menu
 


PODMALBA na skle

podmal7.jpgSvého času byla tato technika rozšířena téměř po celé Evropě a používala se hlavně na malování svatých obrázků. Základní postup s fotografiemi.

 

Podmalba na skle

Svého času byla rozšířená prakticky po celé Evropě.

Technika zhotovení obrázku na skle spočívala v tom, že se pod sklo nejprve položila šablona (často rytina nebo barevný tisk), jež sloužila jako předloha.

Kontury se černě omalovaly na sklo a potom se plošně kolorovaly nejčastěji temperami,do nichž se přidávalo jako pojivo vápno nebo klíh.

Začínalo se detaily obličejů, dekorativních prvků, potom šatů a to od světlých tónů po tmavé, potom se pokládaly větší plochy a nakonec pozadí.

Podobně budeme postupovat i my, ale použijeme akrylové barvy (v tomto případě jsem použila na vlasy navíc transparentní žlutou barvu na sklo).

Potřeby:

tabulka skla

akrylové barvy a štětce

Tabulku skla odmastíme lihem, nebo omytím v saponátu. Položíme na předlohu a obtáhneme kontury - štětcem ( nebo tubičkou s kovovým hrotem ) a necháme zaschnout.

Začneme vymalování detailů obličeje - světélka v očích (po zaschnutí teprve černě oči), tváře, ústa. Po zaschnutí přemalujme celý obličej tělovou barvou.

podmal1.jpg  podmal2.jpg

Na dalším obrázku vidíte líc obličeje. Stejně postupujeme dále - nejdříve namalujeme detaily křídel, stíny na oblečení, případně vzor látky... po zaschnutí přemalujeme základní barvou.

podmal3.jpg   podmal4.jpg

podmal5.jpg   podmal6.jpg

Výhoda tohoto způsobu malby spočívá v tom, že se nemusíte bát přetažení barvy na konturu, ta se bude z líce jevit vždy čistě - například při vybarvování prostoru mezi prsty, jitrnicí a talířkem...vidíte, že jsem malovala i na ně, dokonce jsem se mohla držet jen krajního rámce šatů a přemalovat růžově vše.

Je velmi důležité nechat vždy předchozí vrstvu dokonale vyschnout !!!

Nakonec obrázek můžete přemalovat pozadím, nebo stačí podložit barevným papírem.

podmal7.jpg   podmal8.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky Malované sklo a porcelán

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář