Kukuřičné šustí
Blíží se sklizeň kukuřice s doba sběru šustí.
Příprava, bělení a skladování kukuřičného šustí
KUKUŘIČNÉ ŠUSTÍ
Po sběru odstraníme z kukuřičného klasu vrchní listy, které vlivem počasí zhrubly a ztratily pružnost, ostatní dobře usušíme a uchováme na suchém místě.
Dobře usušíme a schováme také "kukuřičné vlasy", které můžeme použít na polepení hlavičky anděla, nebo miminka.
Šustí můžeme vybělit v pětiprocentním peroxidu vodíku, kde ho ponecháme 1-2 dny. Pracujeme v rukavicích, protože peroxid je žíravina.
Propláchneme vodou a opět dobře usušíme.
Sušíme na suchém a vzdušném místě, jinak rychle zplesniví a tvoří se na něm skvrny.
Před vlastní prací si připravíme pouze tolik materiálu, kolik zhruba zpracujeme.
Ponoříme krátce do teplé vody a osušíme. Tvrdé a roztřepené konce trochu zastřihneme.
Listy zpracováváme ne zcela mokré, spíš jen vlhké. Sláma vlhkem nabobtná a po uschnutí se zase smrští.
Musíme pracovat dosti pevně, aby si výrobek zachoval i po seschnutí svůj tvar a pevnost.
Hotový předmět, stejně jako nespotřebované šustí sušíme na suchém a vzdušném místě.
Další návod v rubrice ozdoby ze šustí.
Náhledy fotografií ze složky Slaměné ozdoby
Komentáře
Přehled komentářů
Letos poprvé zkusím vyrobit nějakou tu panenku z kukuřičného šustí.
Jarmila - Jdu do toho