Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kukuřičné šustí

susti.jpgBlíží se sklizeň kukuřice s doba sběru šustí.

Příprava, bělení a skladování kukuřičného šustí

KUKUŘIČNÉ ŠUSTÍ

Po sběru odstraníme z kukuřičného klasu vrchní listy, které vlivem počasí zhrubly a ztratily pružnost, ostatní dobře usušíme a uchováme na suchém místě.

Dobře usušíme a schováme také "kukuřičné vlasy", které můžeme použít na polepení hlavičky anděla, nebo miminka.

Šustí můžeme vybělit v pětiprocentním peroxidu vodíku, kde ho ponecháme 1-2 dny. Pracujeme v rukavicích, protože peroxid je žíravina.

 Propláchneme vodou a opět dobře usušíme.

Sušíme na suchém a vzdušném místě, jinak rychle zplesniví a tvoří se na něm skvrny.

 

susti.jpg

 Před vlastní prací si připravíme pouze tolik materiálu, kolik zhruba zpracujeme.

Ponoříme krátce do teplé vody a osušíme. Tvrdé a roztřepené konce trochu zastřihneme.

Listy zpracováváme  ne zcela mokré, spíš jen vlhké. Sláma vlhkem nabobtná a po uschnutí se zase smrští.

Musíme pracovat dosti pevně, aby si výrobek zachoval i po seschnutí svůj tvar a pevnost.

Hotový předmět, stejně jako nespotřebované šustí sušíme na suchém a vzdušném místě.

Další návod v rubrice ozdoby ze šustí.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Slaměné ozdoby

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jarmila - Jdu do toho

Letos poprvé zkusím vyrobit nějakou tu panenku z kukuřičného šustí.