Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty na perníčky

p1020005.jpgZákladní recept na perníčky a navíc tři další.

Vánoční perníčky

500 g hladké mouky dvounulky

250 g cukru moučky

2 celá vejce

3 až 4 polévkové lžíce tekutého medu

2 až 3 lžíce mléka

1 balíček prášku do perníku

Mouku používáme hladkou /obyčejnou /, můžeme přidat 10-20 % mouky žitné. Perník s přídavkem žitné mouky se nepatrně rozpéká do stran ,ale je vláčnější a nevysychá tak rychle jako perník pečený pouze z pšeničné mouky.

Toto základní těsto je poměrně světlé, zvlášť, když použijete světlý med, pokud se vám líbí kontrast tmavohnědé barvy perníčku a zářivě bílé polevy, přidejte do těsta asi 4 polévkové lžíce kakaa.

Na vál prosejte mouku, cukr, přidejte prášek do perníku - a případně kakao a koření navíc. Všechny sypké přísady promíchejte a doprostřed udělejte důlek. v hrnečku smíchejte mléko s medem (když je med tužší, můžete směs mírně zahřát). Do důlku rozbijte vejce, přidejte mléko s medem a zpracujte tuhé těsto. Jestliže je těsto řídké, přidejte mouku. Jestliže je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka a medu.

Hotové těsto vložte do větší misky, protože těsto nabude, přikryjte a nechte v chladnu odpočinout přes noc.

Odpočinuté těsto znovu pořádně zpracujte hnětením. Je to základ úspěchu, na málo zpracovaném těstě se při pečení tvoří boule! Pak odkrojte část těsta a na pomoučeném vále vyválejte placku silnou asi 3 až 4 mm pro menší tvary, pro větší tvary 5 až6 mm. Těsto neobracejte, horní strana musí zůstat čistá, bez mouky.

Vykrájené tvary přeneste na plech nebo odkládací plochu a nechte několik hodin odpočinout

Perníčky pokládejte na lehce pomoučenou dřevěnou desku, umakart nebo na

papír na pečení. Nepoužívejte alobal.

Pečeme v předehřáté troubě. Malé tvary pečeme při 150 až 180 stupních (elektrická trouba) asi 4 až 5 minut, větší tvary do 10 cm asi 6 až 8 minut, velké tvary pečeme při 130 až150 stupních podle velikosti 10 až 15 minut.Upečené,ještě horké perníčky potřete dobře rozšlehaným vajíčkem. Na potírání je nejlepší použít plochý štětec široký 5 až 8 mm.

 

Upečené perníčky položte v jedné vrstvě na rovnou plochu a nechte úplně vychladnout.

 

Vláčné perníčky

100ml   vody

300g    medu

120g    cukru                                   

1vejce                                              

500g   hladké mouky

2lžíce perníkového koření

2lžičky jedlé sody 

Vodu med a cukr rozpustíme ve vodní lázni. Do chladnoucí hmoty vmícháme vejce a přidáme přisátou mouku smíchanou s kořením a sodou. Zpracujeme na vláčné těsto.Necháme do druhého dne uležet.

 

Perníčky na stromeček

250 g medu

150 g pískového cukru

125 ml vody

500 g hladké mouky

1 lžička mleté skořice

1 lžička mletého hřebíčku

1 vejce

2 lžičky jedlé sody

Med, cukr a vodu svaříme, horké zpracujeme s moukou a kořením. Do téměř vychladlého těsta vpracujeme vejce a sodu smíchanou s trochou mouky. Těsto necháme alespoň 5 hodin odpočívat. Potom vyválíme placku 3 mm silnou a formičkami vykrajujeme různé tvary perníčků. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a ve středně teplé troubě upečeme. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným žloutkem a po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou.

 

Medová srdíčka

 125g medu

125g cukru

75g másla

1 vejce

1 lžička skořice

¼ lžičky mletého hřebíčku

1 lžička strouhané pomerančové kůry

½ lžičky amonia

400g mouky

Med s cukrem a máslem zahřejeme a necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty vmícháme vejce, koření a pomerančovou kůru. Mouku smícháme s amoniem, prosejeme a zapracujeme do medové hmoty. Zakryté těsto necháme 2-3 dny odpočívat v teplé místnosti.

Těsto rozválíme na pomoučněném vále na tloušťku asi půl cm. Vykrájíme srdíčka, dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 10minut při 175°C.

250g moučkového cukru smícháme se 4 lžícemi horké vody. Ještě horká srdíčka potíráme polevou.