Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavosti z historie perníku

historicky-pernik.jpghistoricky-pernik1.jpgMedové pečivo je zřejmě staré jako lidstvo samo.  S postupem času bylo pečivo stále vylepšováno a obohacováno o nové suroviny a koření. V Čechách perníkáře málem vyhubili husité...

HISTORIE PERNÍKU

Medové pečivo je zřejmě staré jako lidstvo samo.

Archeologové objevili jednoduché pečivo z mouky a medu v egyptských hrobech, v antice měly perníky slavnostní a symbolický význam. S postupem času bylo pečivo stále vylepšováno a obohacováno o nové suroviny a koření.

 

První typy perníků byly jednoduché placky, nebo perníky vtlačované do forem. Do 16. století se používaly formy z pálené hlíny, později je vytlačily formy dřevěné, často velice bohatě vyřezávané.

 11_dscf3146.jpg

Perníky se připravovaly podle tajných receptů, které si každý perníkář pečlivě střežil a předával je pouze svému nástupci. Byly většinou dost složité a obsahovaly také drahé a tehdy ne vždy dostupné suroviny - zejména koření.

 

Těsto se připravovalo dlouhou dobu dopředu, několik měsíců a často i let se pak nechávalo odležet. Důvodem  proč perníky pekli muži byla značná fyzická náročnost přípravy surovin, jejichž váha se počítala na desítky kilogramů a které se musely prosívat, cedit, zahřívat, mísit…
Také hnětení samotného těsta trvalo dlouho a bylo velice namáhavé. A ještě náročnější bylo uleželé a ztvrdlé těsto naporcovat (muselo se z kádí vysekávat) a hníst tak dlouho, až bylo vláčné.

 

Perníky se tvarovaly, jak už jsem zmínila, v dřevěných vyřezávaných formách. Výroba těchto perníků byla velmi náročná už proto, že vyřezávání dřevěné formy je pracné a  samo o sobě uměleckým dílem. Perník se už dále nezdobil - měl jemné vzory už z formy, pouze se potíral kulérem, aby získal krásnou zlatohnědou barvu.

 

Právě pro svou pracnost a suroviny byl perník dlouho luxusním zbožím, které si mohli dovolit jen ti nejbohatší. Perníkáře v Čechách málem vyhubili husité - lid o perník hrál i v kostky a to se nelíbilo ctnostným táboritům.

 

V lidovém prostředí perníkářství zdomácnělo teprve v 18. století s rozšířením chovu včel. V té době  byl perník jedinou  cukrovinkou přístupnou  širším vrstvám.

    

Rozvoj cukrovarnictví a s tím související výroba cukrovinek (druhá polovina 19. sloletí) znamenaly pro perníkáře postupný zánik. Cukrovinky byly módní novinkou a lákaly svým vzhledem.

Kvůli snížení poptávky přestali řezbáři vyrábět dřevěné formy a perníkáři začali používat formy plechové, které se používají dodnes.

 

 

 

 

Výroba perníků se přesunula do domácností.

 

 

 

 

p1020005.jpg

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky perníčky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář