Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bezinkový likér

bezinkovy-liker2.jpgHlavní význam plodů černého bezu spočívá v tom, že tiší bolesti nervového původu, tak proč si z nich nevyrobit vynikající  zdravý likér, který vám uleví,  krásně Vás naladí a navíc skvěle chutná.

Hlavní význam plodů černého bezu spočívá v tom, že tiší bolesti nervového původu, tak proč si z nich nevyrobit vynikající  zdravý likér, který Vás krásně naladí a navíc skvěle chutná. Pomáhá při zánětech nervů (neuritidě a neuralgii), například trojklaného nervu, sedacího nervu (ischias) a při výhřezu meziobratlové ploténky páteře.
Plody bezu obsahují mírný jed sambunigrin, a proto se syrové plody bezu mohou konzumovat pouze ve velmi malém  množství, protože jinak projímají a mohou způsobit křeče v břiše. Vše vyřeší tepelná úprava.

Budeme potřebovat:
2 litry plodů bezinek
1 litr vody
1 lžičky skořice
3 citróny
2 navršené lžičky rozpustné kávy
1 kg cukru
½ litru (i více) rumu nebo vodky

bezinkovy-liker1.jpg

Černý bez dozrává během září. Plody mají temně fialovou barvu a trháme je s celým květenstvím. Kuličky otrháme pomocí vidličky, jak můžete vidět na obrázku - jde to velmi dobře. Vybereme nezralé plody, přebrané bezinky opereme, necháme okapat a dáme do velkého kastrolu, ve kterém je budeme vařit.

Přidáme 1 litr vody, skořici, rozpustnou kávu a nakrájené citrony (pokud mají semínka, pečlivě je vybereme, jinak by nám likér mohl zhořknout). Vše přivedeme k varu, mírně vaříme cca 20 minut a v průběhu vaření plody rozmačkáme (např. šťouchadlem na bramborovou kaši).

Necháme stát v chladu do druhého dne.

Další den je přes síto a plátýnko či vyvařenou utěrku přecedíme a všechny plody pořádně vymačkáme, protože se v nich ukrývá ještě mnoho šťávy.

Šťávu z bezinek dáme vařit, přidáme 1 kilo cukru a za občasného míchání necháme rozpustit. Necháme trochu vychladnout a přidáme rum.

Můžete přidat i více alkoholu, to je na Vás.

Když jsme s chutí spokojeni, nalijeme likér do sklenic a zazátkujeme.  Uchováváme nejlépe v chladu,  kde necháme likér ležet alespoň 6 týdnů. ale čím déle, tím lépe.  Bezinkový likér vydrží dlouho, několik měsíců (i let).
bezinkovy-liker2.jpg

Při servírování doporučuji do skleničky přidat trochu citrónu, dobře zvýrazní výslednou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář