Domácí chléb
Nepotřebujete domácí pekárnu, aby se vám podařil úžasný chléb. S kamarádkami ho pečeme už delší dobu.
Domácí chléb
Nepotřebujete domácí pekárnu, aby se vám podařil úžasný chléb. S kamarádkami ho pečeme už delší dobu - nějak se mezi námi ten recept rozšířil, ani nevím, která z nás s ním přišla.
Super jednoduché a super výsledek.
Jedinou drobnou nevýhodou je, že těsto musí kynout 8-12 hodin. To však snadno vyřešíte tím, že zaděláte večer a pečete ráno, nebo zamícháte před odchodem do práce a pečete po návratu. Slovo zamícháte je na místě, protože to je opravdu rychlovka obzvlášť když si sypké suroviny připravíte předem.
Sypké suroviny:
3 hrnky hladké mouky ( z toho můžeme dát 1 hrnek žitné nebo špaldové mouky)
2 lžičky sušeného droždí
2 lžičky soli
1-2 lžičky drceného kmínu
Do zamíchané suché směsi nalejeme cca 1,5 hrnku vody a umícháme těsto – ne moc řídké, ne moc husté.
Kamarádka přidává navíc 2 malé vařené brambory jemně nastrouhané – chleba je ještě vláčnější.
Mísu přikryjeme utěrkou, nebo kuchyňskou folií.
Po vykynutí vyklopíme na pomoučněný vál a pomocí stěrky roztáhneme trochu do placky a necháme cca 15 min.
Těsto přeložíme zleva i zprava, vrchu i spodu na třetinu - vznikne lehce hranatý bochánek.
Přikryjeme utěrkou a necháme ještě hodinu kynout. Cca 10-15 min před koncem si zapneme troubu na 230°C a necháme v ní nahřát i pekáč nebo hrnec s pokličkou.
„Bochánek“ přendáme do horkého hrnce přiklopíme pokličkou a pečeme 30 min na 230°C, pak pokličku sundáme a pečeme ještě dalších 15 minut.
Dobrou chuť.
Komentáře
Přehled komentářů
Jojo, ten je fakt skvělý .... peču už z dvojité dávky a jen sed po něm zapráší:-)))
Ajka
Josef Petržela - Díky moc
diky moc za chleba ale moc sem si nepochutnal z toho obrázky
Petr Okurek - Re: Díky moc
Díky moc
http://ajka-uajky.blogspot.cz/ - chléb