Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí chléb

Domácí chléb

chleb.jpg

Nepotřebujete domácí pekárnu, aby se vám podařil úžasný chléb. S kamarádkami ho pečeme už delší dobu - nějak se mezi námi ten recept rozšířil, ani nevím, která z nás s ním přišla.

Super jednoduché a super výsledek.

Jedinou drobnou nevýhodou je, že těsto musí kynout 8-12 hodin. To však snadno vyřešíte tím, že zaděláte večer a pečete ráno, nebo zamícháte před odchodem do práce a pečete po návratu. Slovo zamícháte je na místě, protože to je opravdu rychlovka obzvlášť když si sypké suroviny připravíte předem.

Sypké suroviny:

3 hrnky hladké mouky ( z toho můžeme dát 1 hrnek žitné nebo špaldové mouky)

2 lžičky sušeného droždí

2 lžičky soli

1-2 lžičky drceného kmínu

Do zamíchané suché směsi nalejeme cca 1,5 hrnku vody a umícháme těsto – ne moc řídké, ne moc husté.

Kamarádka přidává navíc 2 malé vařené brambory jemně nastrouhané – chleba je ještě vláčnější.

Mísu přikryjeme utěrkou, nebo kuchyňskou folií.

chleba-1.jpg  chleba-2.jpg

Po vykynutí vyklopíme na pomoučněný vál a pomocí stěrky roztáhneme trochu do placky a necháme cca 15 min.

Těsto přeložíme zleva i zprava, vrchu i spodu na třetinu - vznikne lehce hranatý bochánek.

chleba-5.jpg  chleba-6.jpgchleba-7-.jpg  chleba-8.jpg

Přikryjeme utěrkou a necháme ještě hodinu kynout. Cca 10-15 min před koncem si zapneme troubu na 230°C a necháme v ní nahřát i pekáč nebo hrnec s pokličkou.

„Bochánek“ přendáme do horkého hrnce přiklopíme pokličkou a pečeme 30 min na 230°C, pak pokličku sundáme a pečeme ještě dalších 15 minut.

chleba-10.jpg  chleba-11.jpg chleba-12.jpg  chleba-13.jpg

chleba-15.jpg

 Dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

chléb

(http://ajka-uajky.blogspot.cz/, 1. 5. 2013 15:26)

Jojo, ten je fakt skvělý .... peču už z dvojité dávky a jen sed po něm zapráší:-)))
Ajka

Díky moc

(Josef Petržela, 25. 3. 2013 17:08)

diky moc za chleba ale moc sem si nepochutnal z toho obrázky

Re: Díky moc

(Petr Okurek, 25. 3. 2013 17:14)

Díky moc