Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí housky

5. 1. 2017

Domácí housky


Tento recept mám od své babičky a připomíná mi dětství.

 

Tyto housky peču s velkým úspěchem na různé akce a sešlosti. Protože je velký zájem o recept, tak jsem se ho rozhodla umístit  na stránky.

domaci-housky-11.jpg domaci-housky-13.jpg

Housky jsou vynikající (pokud zbudou) i druhý den.

S těstem se dobře pracuje.

 

Suroviny :      1kg hladké mouky

                        1 Hera

                        1 vejce do těsta

                        1 vejce na potření

                         hrst soli

                         1 kostka droždí

                         špetka cukru do kvásku

                         cca 1/2  l mléka

 

Heru rozehřejeme v kastrůlku, přilijeme hrnek mléka a necháme ještě chvilku zchladnout.

Lehce přihřejeme cca 1-2 dcl mléka  rozdrobíme droždí přidáme cukr a lžíci mouky – necháme na teple vzejít kvásek.

Přesejeme mouku, přidáme hrstku soli (co se nám vejde do plné zavřené dlaně), vejce, kvásek a tuk s mlékem.

Vypracujeme tužší těsto, až je krásně hladké a přestane se lepit. Můžeme si pomoci rukama. Necháme vykynout.

  domaci-housky-01.jpg  domaci-housky-02.jpg

Vyklopíme na vál, nemusíme moc moučnit, protože těsto se nelepí.

Z této dávky uděláme 3 plechy po 12 houskách.

Podle toho si rozdělíme  těsto  na tři části = 3 plechy,

Každou část postupně pak ještě na 4 díly a každý z nich na 3 díly = 12 housek. Samozřejmě můžete dělat jen dva plechy po 12 větších houskách. Volba je na Vás.

  

Těsto na housku rozdělíme na třetiny a vyválíme válečky (lepší je, když jsou na koncích trochu tenčí).

Kdo umí plést obyčejný copánek bez problémů zvládne i tyto housky.

 

Pleteme odprostřed ke kraji klasicky cop.

domaci-housky-03.jpg   domaci-housky-04.jpg   domaci-housky-05.jpg

Pak housku otočíme a pleteme stejným způsobem jen  válečky dáváme spodem.

 domaci-housky-06.jpg  domaci-housky-07.jpg  domaci-housky-08.jpg

Houska takto pletená má krásný baculatý tvar.

 

  Videopostup pletení můžete shlédnout zde.

 

nebo na youtube  http://youtu.be/DQO6Nuw2KPc

 

domaci-housky-09.jpg domaci-housky-10.jpg

Necháme vykynout. Potřeme vejcem posypeme solí a mákem nebo kmínem.

Pečeme cca na 170-180°C dozlatova.


 domaci-housky-12.jpg

 

Můžete také dělat tyčky, uzlíky, šneky …

 

Další varianta, kterou jsem vyzkoušela a nemá chybu, je s čerstvou bazalkou přidanou do těsta - stačí udělat malé bochánky a upéct je ve formě na mufiny.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář