Skořicový pletenec
Hned jak ho mamka upekla, všichni si ho zamilovali
Skořicový pletenec
Suroviny:
Těsto: 600 g hladké mouky, 40 g droždí, 2 žloutky, 50 g rozpuštěného másla, 250 ml mléka, lžička soli a lžíce cukru.
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Přidáme k ostatním surovinám, vypracujeme těsto a necháme ho vykynout.
Náplň: 12 lžic cukru krupice, 3 lžičky skořice, cca 10 dkg másla
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny.
Každou polovinu postupně rozválíme na obdélník tlustý cca. 0,5 cm. Celou jeho plochu potřeme změklým nebo rozpuštěným máslem a posypeme polovinou cukru smíchaného se skořicí.
Srolujeme jako roládu a podélně ji rozřízneme.
Obě poloviny zamotáme dohromady jako "cop".
Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Můžeme také přenést roládu a rozříznutí i zamotání provést až na plechu s papírem. To už je na vás, záleží jak vám to bude lépe vyhovovat.
Necháme ještě chvíli vykynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 20 minut.
Ještě jeden tip na závěr - další varianta - každý cop můžete stočit do věnečku a posypat ořechy.
Dobrou chuť!