Základní slané těsto
Základní recept na slané těsto. Rady jak s ním pracovat, jak ho sušit a péct.
ZÁKLADNÍ SLANÉ TĚSTO
2 šálky hladké pšeničné mouky /asi 200g /
1 šálek soli /asi 200g /
¾ šálku vody /asi 125 ml /
Přidáním 1-2 lžiček oleje, nebo lepidla /Herkules/, případně lepidla na tapety, bude těsto pružnější
Sušení:
Je skvělé, že hotové výrobky je možné sušit volně na vzduchu, pak teprve zapéct na 150-200°C pro dosažení tmavšího odstínu.
Nesmíme zapomenout výrobky při pečení kontrolovat , protože, zvláště ty tenké, ztmavnou velmi rychle.
Pokud nechceme čekat několik dní než nám výtvory uschnou na vzduchu, musíme je předsušit v troubě - na každého ½ cm tloušťky těsta je potřeba 1 hodina při 50-75°C.
Začínáme sušit s pootevřenými dvířky, aby se nám na výrobcích neudělaly bubliny.
Pro dosažení tmavšího odstínu postupujeme dále jako v předchozím případě. Krásný odstín dostane výrobek, který před zapečením potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pokud jsme nepoužili vajíčko můžeme vychladnou dekoraci přelakovat z obou stran bezbarvým lakem.
Hotové výrobky nejsou vhodné pro umístění ve vlhkém prostředí ( venku na adventním věnci), protože sůl natahuje vlhkost a výrobek se časem rozpadne. Předejít tomu můžeme důkladným přelakováním například lodním lakem.
Připravíme si suroviny a důkladně zpracujeme spíš tužší těsto. Hotové těsto se nesmí lepit. Na zkoušku ukrojíme kousek těsta, dobře prohněteme a zkusíme vyválet tenký váleček - pokud se nedrolí, je těsto správné konzistence. Vložíme do sáčku a necháme asi 3 hodiny odpočinout.
Než začneme z těsta tvořit odkrojíme kousek s kterým budeme pracovat a opět pečlivě prohněteme, jinak se bude trhat a drobit.
Z těsta modelujeme různé tvary, nebo si těsto vyvalujeme válečkem na lehce pomoučeném vále a tvary vykrajujeme.
Zdobíme zrnky pepře, nebo jiným kořením, kuličkami z těsta, stříháním , vtlačováním..., aby nám kousky těsta držely pohromadě potíráme je před slepením trochu vodou.
Jako pomůcky používáme vykrajovátka na perníčky, nůž, párátka, do těsta můžeme otlačovat různé předměty, nebo těsto stříhat nůžkami.