Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pletení vánočky ze šesti pramenů - postup

pa285362.jpgNepovedená vánočka dříve věštila nezdar. Převzetí postupu pletení vánočky  od pekařů (ze šesti pramenů najednou), hospodyňkám zajistil, že vánočka držela tvar a při pečení se nesesunula.

Pletení vánočky ze šesti pramenů

 Dnes většina kuchařek plete vánočku nejprve ze čtyř, pak ze tří a dvou pramenů těsta. Přitom správnou staročeskou vánočku uplete hospodyňka ze  šesti pramenů najednou. 

Jak jsem již  napsala v rubrice o historii vánočky nepovedená, připálená nebo natržená vánočka věštila nezdar, proto se při přípravě těsta, pletení a pečení vánočky udržovaly různé zvyky a pověry, které měly vánočce zajistit zdar.

Jedním z nich bylo také převzetí postupu pletení vánočky od pekařů (ze šesti pramenů najednou), který zajistil, že vánočka držela tvar a při pečení se nesesunula.

V pekárnách se používá dodnes, jen v domácnostech ho nahradil postup pletení vánočky po vrstvách.

 Pletení vánočky  

Nejlepší je si pletení vánočky nejdřív trochu natrénovat na tzv. trenažéru.

Připravíme si šest pramenů z těsta, nahoře je spojíme a rozprostřeme, aby byly 3 prameny nalevo a 3 prameny trochu od nich napravo.

Pro pletení počítáme prameny z vnější strany      L (levý) - 1,2,3

                                                                     P (pravý) - 1,2,3

Z levé strany vezmeme první pramen a držíme ho nadzdvižený, z pravé strany vezmeme druhý pramen a dáme ho pod prvním na levou stranu nahoru. Teprve teď první L pramen přiložíme z vnitřní strany napravo, takže máme na obou stranách opět 3+3prameny.

pa285359.jpg      van1.jpg

Z pravé strany vezmeme první pramen a držíme ho nadzdvižený, z levé strany vezmeme druhý pramen a dáme ho pod prvním na pravou stranu nahoru. Teprve teď první P pramen přiložíme z vnitřní strany nalevo, takže máme na obou stranách opět 3+3prameny.

pa285360.jpg      van2.jpg

 Střídáme postup z pravé a levé strany.

 Jde vlastně o jeden úkon jen zrcadlově obrácený.

V následujícím příspěvku jsem připravila video pro snazší pochopení.

Můžete kliknout na tento odkaz:

https://www.youtube.com/watch?v=DTFuhhQ38Vs

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky vánoční výstava

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Maruška - Pletení vánočky ze 6 pramenů

Děkuji moc za srozumitelný popos,podle videa mi to moc nešlo ale podle popisu jsem se hned chytla.Pletla jsem z 9 pramenů a někdy se rozjela.
Přála jsem si najít nějaké video ale viděla jse 4 a nic nepochopila.Váš systém je velmi srozumitelný a lehce pochopitelný.Ještě jednou moc moc děkuji a přeji pohodové svátky.

Hana - Pletení ze šesti

Moc a moc děkuji za perfektní a jednoduše podaný návod na pletení vánočky. Léta pletu z devíti a touzim naučit se ze šesti, aby se mi ta potvora nerozjizdela :) Zkoušela jsem to podle různých návodu a videí, ale nakonec jsem si vždycky připadala jako naprosto ztracený případ. Teď jsem to podle Vašeho geniálně jednoduchého návodu konečně zvládla a POCHOPILA! Dík moc , i za to, že jsem o sobě diky Vám neztratila veškeré iluze! :)

rudtom - Pletení vánočky ze šesti pramenů

Mrzí mě, že marně hledám z jakých surovin mohu vánočku vyrábět. Pletení vánočky se mi moc líbí. Děkuji zaň. :-)

karel - pletení vánočky

Děkuji za krásný, poučný a hlavně pochopitelný popis pletení vánočky hned se do toho dám

Helena Her - pletení vánočky ze šesti

Moc děkuji, ze šesti jsem neuměla, došlo to tak daleko, že jsem se ptala i v pekárnách, ale nic jsem se od nich nedověděla. Váš přístup pro neználky, nejen ve vánočkách je skvělý. Ještě jednou, díky. Helča

janvavro - vánočky

Diky

Miluše - pletení vánočky

Díky za velice srozumitelný popis pletení vánočky ze 6 pramenů.
Letos bude poprve vánočka "ze šesti" - celý život peču "z devíti" a že jsem se jich už napekla - věkově patřím do kategorie babiček :-)

Jarmila Zvolská - Vánočka ze šesti

Tak jsem se rozhodla,trénovala jsem na staré prádelní šňůře a zítra upeču v předpremiéře,díky za recept.

Daniela - Re: Vánočka ze šesti

Držím pěsti.

Anna - pletení vánočky

Děkuji za jasný popis,ani já to z videí nechápala."Zkušební"vánočka se povedla :-)

Jana - pletení vánočky

Děkuji za podrobný popis na pletení vánočky ze 6 pramenů.Z videí jsem nemohla pochopit.Z Vašeho popisu jsem úplně nadšená.Už to zkouším.Děkuji mockrát.
Jana