Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÁNOČKA

vanocka.jpgNepovedená vánočka věštila nezdar. Převzetí postupu pletení vánočky  od pekařů (ze šesti pramenů najednou), zajistil, že vánočka držela tvar a při pečení se nesesunula.

Dnes většina kuchařek plete vánočku nejprve ze čtyř, pak ze tří a dvou pramenů těsta. Přitom správnou staročeskou vánočku uplete hospodyňka ze  šesti pramenů najednou.

 

Jak jsem již  napsala v rubrice o historii vánočky nepovedená, připálená nebo natržená vánočka věštila nezdar, proto se při přípravě těsta, pletení a pečení vánočky udržovaly různé zvyky a pověry, které měly vánočce zajistit zdar.

Jedním z nich bylo také převzetí postupu pletení vánočky od pekařů

( ze šesti pramenů najednou), který zajistil, že vánočka držela tvar a při pečení se nesesunula. V pekárnách se používá dodnes, jen v domácnostech ho nahradil postup pletení vánočky po vrstvách.

 

 

 

 

Obrázkový postup pletení je v příspěvku rubriky VÁNOCE

Můžete shlédnout postup i na videu též v rubrice VÁNOCE