Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vrkoč

4. 10. 2010

VRKOČvrkoc2.jpg

vrkoc1.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je vlastně předchůdcem dnešního vánočního stromku.

Vrkoč býval tím nákladnější a rozmanitější, čím byla dívka bohatší. Dívka, která vrkoč pekla a zdobila, ho totiž dávala chlapci, který se jí líbil.

 

Základem je pletenec z těsta na vánočku.

 

Ze tří pramenů upleteme cop- staročesky vrkoč. Cop upravíme do kruhu, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.

Na tři nebo čtyři špejle navlečeme sušené ovoce -  švestky, křížaly z jablek nebo hrušek, případně rozinky, želé, ořechy…

Špejle zapíchneme do vrkoče a spojíme ve středu jedním jablíčkem.

Délka špejlí závisí na velikosti upečeného věnečku ( asi 15 cm ).

Jablko dozdobíme párátky, nebo špejlemi se sušeným ovocem, napučeným hrachem, cukrovím a pečenými ozdobami.

Vrkoč mohou doplňovat větvičky chvojí a stužky.