Vrkoč
Vrkoč je vlastně předchůdcem vánočního stromku. Základem je pletenec z těsta na vánočku.
VRKOČ
Je vlastně předchůdcem dnešního vánočního stromku.
Vrkoč býval tím nákladnější a rozmanitější, čím byla dívka bohatší. Dívka, která vrkoč pekla a zdobila, ho totiž dávala chlapci, který se jí líbil.
Základem je pletenec z těsta na vánočku.
Ze tří pramenů upleteme cop- staročesky vrkoč. Cop upravíme do kruhu, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.
Na tři nebo čtyři špejle navlečeme sušené ovoce - švestky, křížaly z jablek nebo hrušek, případně rozinky, želé, ořechy…
Špejle zapíchneme do vrkoče a spojíme ve středu jedním jablíčkem.
Délka špejlí závisí na velikosti upečeného věnečku ( asi 15 cm ).
Jablko dozdobíme párátky, nebo špejlemi se sušeným ovocem, napučeným hrachem, cukrovím a pečenými ozdobami.
Vrkoč mohou doplňovat větvičky chvojí a stužky.