Velikonoční mazanec
Kdy a jak se pekl mazanec plus osvědčený recept.
MAZANEC
Mazanec odedávna patří k Velikonocům a byl pro naše předky vítanou velikonoční pochoutkou, protože se před Velikonocemi postili nejen od masa, ale mnohdy i od mléka a vajec - které právě mazanec obsahuje.
Pekl se vždy na Bílou sobotu - z téměř stejného těsta jako vánočka, jen se přidává více vajec a na rozdíl od vánočky také do mazance (podle tradic) patří špetka muškátového oříšku nebo květu.
Někde se do něj přidával ještě tvaroh, aby byl kypřejší a lepší.
Vždy bývá naříznutý křížem, čímž symbolizuje ukřižování Páně.
Suroviny:
750g mouky (500 polohrubé, 250 hladké)
250-300ml mléka
4 žloutky
150g cukru
150g másla nebo Hery
40g droždí
lžička sody
lžička soli
vanilkový cukr
nastrouhaná citrónová kůra
špetka koření – muškátový květ
hrstka oloupaných mandlí
hrst rozinek
bílek na potření a mandlové lupínky na posypání
Z droždí, lžičky cukru a šálku mléka uděláme kvásek, který necháme vzejít.
Do mouky dáme citrónovou kůru, sůl, sodu, koření přesejeme přes cedíček, přidáme žloutky, cukr, rozpuštěnou vlažnou Heru, kvásek a vlažné mléko - vypracujeme husté těsto, které se nelepí na mísu. Přidáme nasekané mandle a omyté rozinky namočené v rumu, opět propracujeme.
Posypeme moukou a necháme hodinu kynout.
Poté propracujeme a vyválíme z těsta dva bochánky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem, necháme ještě 20 minut odležet, potom navrchu nařízneme křížek, potřeme bílkem a posypeme lístky mandlí.
Pečeme asi 20 minut na 180°C, potom 25 minut na 160 °C.
Máme-li strach, aby nám mandlové lupínky na vrchu moc nezhnědly, můžeme mazanec asi po 15 minutách pečení přikrýt kouskem pečícího papíru.
Náhledy fotografií ze složky velikonoční dekorace