Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční mazanec

8. 3. 2017

MAZANEC


Mazanec odedávna patří k Velikonocům a byl pro naše předky vítanou velikonoční pochoutkou, protože  se před Velikonocemi postili nejen od masa, ale mnohdy i od mléka a vajec - které právě mazanec obsahuje.

Pekl se vždy na Bílou sobotu -  z téměř stejného těsta jako vánočka, jen se přidává více vajec a na rozdíl od vánočky také do mazance (podle  tradic) patří špetka muškátového oříšku nebo květu.

 

Někde se  do něj přidával ještě tvaroh, aby byl kypřejší a lepší.

 

Vždy bývá  naříznutý křížem, čímž symbolizuje ukřižování Páně.

mazanec-05.jpg

Suroviny:

750g  mouky  (500 polohrubé, 250 hladké)

250-300ml  mléka

4  žloutky

150g cukru

150g  másla nebo Hery

40g  droždí

lžička sody

lžička  soli

vanilkový cukr

nastrouhaná citrónová kůra

špetka koření – muškátový květ

hrstka oloupaných mandlí

hrst rozinek

bílek na potření a mandlové lupínky na posypání

 

Z droždí, lžičky cukru a šálku mléka uděláme kvásek, který necháme vzejít.

Do mouky dáme citrónovou kůru, sůl, sodu, koření přesejeme přes cedíček, přidáme žloutky, cukr, rozpuštěnou vlažnou Heru, kvásek a vlažné mléko - vypracujeme husté těsto, které se nelepí na mísu. Přidáme nasekané mandle a omyté rozinky namočené v rumu, opět propracujeme.

 

Posypeme moukou a necháme hodinu kynout.

 

Poté propracujeme a vyválíme z těsta dva bochánky, které dáme na  plech vyložený pečícím papírem, necháme ještě 20 minut odležet, potom navrchu nařízneme křížek, potřeme bílkem a posypeme lístky mandlí.

 

Mazance  pečeme asi 20 minut na 180 °C, potom  25 minut na 160 °C.

Máme-li strach, aby nám mandlové lupínky na vrchu moc nezhnědly, můžeme mazanec asi po 15 minutách pečení přikrýt kouskem pečícího papíru.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky velikonoční dekorace