Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční mazanec

8. 3. 2016

MAZANEC


Mazanec odedávna patří k Velikonocům a byl pro naše předky vítanou velikonoční pochoutkou, protože  se před Velikonocemi postili nejen od masa, ale mnohdy i od mléka a vajec - které právě mazanec obsahuje.

Pekl se vždy na Bílou sobotu -  z téměř stejného těsta jako vánočka, jen se přidává více vajec a na rozdíl od vánočky také do mazance (podle  tradic) patří špetka muškátového oříšku nebo květu.

 

Někde se  do něj přidával ještě tvaroh, aby byl kypřejší a lepší.

 

Vždy bývá  naříznutý křížem, čímž symbolizuje ukřižování Páně.

mazanec-05.jpg

Suroviny:

750g  mouky  (500 polohrubé, 250 hladké)

250-300ml  mléka

4  žloutky

150g cukru

150g  másla nebo Hery

40g  droždí

lžička sody

lžička  soli

vanilkový cukr

nastrouhaná citrónová kůra

špetka koření – muškátový květ

hrstka oloupaných mandlí

hrst rozinek

bílek na potření a mandlové lupínky na posypání

 

Z droždí, lžičky cukru a šálku mléka uděláme kvásek, který necháme vzejít.

Do mouky dáme citrónovou kůru, sůl, sodu, koření přesejeme přes cedíček, přidáme žloutky, cukr, rozpuštěnou vlažnou Heru, kvásek a vlažné mléko - vypracujeme husté těsto, které se nelepí na mísu. Přidáme nasekané mandle a omyté rozinky namočené v rumu, opět propracujeme.

 

Posypeme moukou a necháme hodinu kynout.

 

Poté propracujeme a vyválíme z těsta dva bochánky, které dáme na  plech vyložený pečícím papírem, necháme ještě 20 minut odležet, potom navrchu nařízneme křížek, potřeme bílkem a posypeme lístky mandlí.

 

Mazance  pečeme asi 20 minut na 180 °C, potom  25 minut na 160 °C.

Máme-li strach, aby nám mandlové lupínky na vrchu moc nezhnědly, můžeme mazanec asi po 15 minutách pečení přikrýt kouskem pečícího papíru.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky velikonoční dekorace

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář